UStream

Archives

Greece Events Calendar (Experimental)

Your ICS file is unable to update.Your ICS file is unable to update.

Return to Calendar

Thu, Jan 18, 2018 13:00 – 21:00: Έκθεση: 160 χρόνια made in Greece | 18.01-25.03
160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία
Μια έκθεση – ταξίδι στην ελληνική βιομηχανία

Από πού βγαίνει ένας λαγός; Πότε φτιάχτηκε το πρώτο παγωτό ξυλάκι; Τι γνωρίζουμε για τον κύριο Μάρσαλ και το σχέδιό του; Ποιες ελληνικές βιομηχανίες έχουν να επιδείξουν τις πιο πρωτότυπες διαφημίσεις ;Έχεις δει ποτέ μίξερ μεγαλύτερο από σένα; Πως το φωταέριο δίνει τη θέση του στο φυσικό αέριο; Από πότε η Ελλάδα μυρίζει μπισκότα; Πόσο χρονών είναι το έλασμα αλουμινίου;

Ακριβώς ένα χρόνο μετά τα GR80s. Η Ελλάδα του 80 στην Τεχνόπολη, η #Τεχνόπολη του Δήμος Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου/Industrial Gas Museum παρουσιάζουν τη μεγάλη ιστορική έκθεση 160 χρόνια made in Greece Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία, από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο του 2018, αναδεικνύοντας –για πρώτη φορά σε αυτή την έκταση- τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 1860-1970 και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα.
Με αφορμή τα «160 χρόνια Γκάζι», τη συμπλήρωση 160 χρόνων από την ίδρυση του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, κάνουμε ένα πολύχρωμο και συναρπαστικό ταξίδι σε 160 χρόνια ελληνικής βιομηχανίας: από τις απαρχές, τις λαμπρές στιγμές, άγνωστες πτυχές της έως την αποβιομηχάνιση, το παρόν και το μέλλον της.
Περισσότερα από 800 αντικείμενα, μηχανήματα, πρώτες ύλες, φωτογραφίες, σπάνια έγγραφα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, πρωτότυπα ιστορικά κείμενα, κρυμμένες πληροφορίες, παράλληλες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα συνθέτουν τα 160 χρόνια made in Greece. Μέσα από 3 ενότητες, θα ανακαλύψουμε με διαδραστικό τρόπο 8 κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας (μετάλλου, χημικών, οικοδομικών υλικών και υλών, ενέργειας, τροφίμων και ποτών, κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, καπνού, επίπλου), περισσότερες από 90 βιομηχανίες, ενεργές και μη ενεργές, που δραστηριοποιήθηκαν σε αυτούς, πρώτες ύλες, στάδια παραγωγής,παραγόμενα προϊόντα, τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες που σημειώθηκαν, ενώ ταυτόχρονα, θα γνωρίσουμεπρωτοπόρους επιχειρηματίες, εργαζομένους αλλά και παράλληλες, ανεξερεύνητες ιστορίες της ελληνικής βιομηχανικής ιστορίας.
Στα160 χρόνια made in Greece, θα έχουμε, επίσης, την ευκαιρία να ακούσουμε συνεντεύξεις, να δούμε σπάνια videos παραγωγής, να παρακολουθήσουμε παλιές διαφημίσεις, να αγγίξουμε μηχανήματα και πρώτες ύλες που ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε πώς καθημερινά βρίσκονται δίπλα μας, μέσα στη ζωή μας: νικέλιο, τσιμέντο, βωξίτη, αλουμίνα. Θα μας απαντηθούν ερωτήματα που μπορεί να μην είχαμε σκεφτεί ποτέ αλλά εξάπτουν χωρίς αμφιβολία την περιέργειά μας: ποιος είναι ο 13ος άθλος του Ηρακλή, ποιος είναι ο «χοντρός» της ελληνικής βιομηχανίας, πόσο χρονών είναι το έλασμα αλουμινίου, ποιος ήταν ο βασικός προμηθευτής φαρμακευτικού υλικού του Ερυθρού Σταυρού, ποιο ήταν το πρώτο διυλιστήριο στην Ελλάδα, ποιος σχεδίασε τον εργατικό οικισμό Άσπρα Σπίτια στην παραλία Διστόμου, ποια εταιρεία απασχολούσε περισσότερους από 1.500 εργαζόμενους τη δεκαετία του 1970, σε τι υλικό πατάμε όταν περνάμε τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.
Κι όλα αυτά στα 160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία!
Είστε, λοιπόν, έτοιμοι για ένα ταξίδι στην ελληνική βιομηχανία… αλλιώς;
______________________________________________________

Παράλληλες εκδηλώσεις

Γνωρίζοντας καλύτερα το παρελθόν, ανοίγουμε έναν διάλογο με το παρόν και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας μέσα από μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Innovathens PoweredbySamsung, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, παρουσιάσεις, workshops για την οικονομία, τη διοίκηση και τη διαχείριση βιομηχανικών μονάδων, την καινοτομία, τον ανθρώπινο παράγοντα στη βιομηχανία, την πολιτιστική επανάχρηση εργοστασίων στην Ελλάδα κ.ά.

Δημιουργική μάθηση

Τα 160 χρόνια made in Greece δεν έχουν σκοπό να αφήσουν τους μικρούς μας φίλους παραπονεμένους! Με αφορμή την έκθεση, προτείνουμε διαδραστικές ξεναγήσεις για μαθητές από 10 ετών και δύο απολαυστικά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες 4-12 ετών. Κάνουμε μια βόλτα Από το χωράφι… στο ράφι, αναρωτιόμαστε τι θυμάται ο πελτές από τη ζωή του ως ντομάτα, ποια είναι η ιστορία μιας κουβερτούρας που στέκεται περήφανη στο ράφι ενός σούπερ μάρκετ, ενώ παράλληλα ανακαλύπτουμε Διαφημίσεις που άφησαν εποχή!
Και τα Σαββατοκύριακα όμως το πρόγραμμα είναι πλούσιο! Κάθε Κυριακή, από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο, θα έχουμε τα 160 χρόνια made in Greece. Kids edition, μία ξεχωριστή σειρά εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά 6-10 ετών, στην οποία θα πειραματιζόμαστε με υλικά, θα ζωγραφίζουμε, θα παίζουμε και θα διασκεδάζουμε! Παράλληλα, θα πειραματιστούμε με την τέχνη της κινούμενης εικόναςκαι θα φτιάξουμε το δικό μας video animation.

Shop
Βρεςτο official merchandise της έκθεσης στο Industrial Gas Museum Shop.
______________________________________________________

Συντελεστές

Επιστημονική επιμέλεια: Χριστίνα Αγριαντώνη
Ιστορική έρευνα: Γιάννης Στογιαννίδης
Αρχιτεκτονικός-Μουσειογραφικός σχεδιασμός: Ερατώ Κουτσουδάκη
Μουσειολογική επιμέλεια κειμένων: Θάλεια Σπυριδάκι
Οπτική ταυτότητα& Εικαστικός σχεδιασμός: pi6 communication design
Project management & Μουσειολογική επιμέλεια: ομάδα Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου

______________________________________________________

Πληροφορίες

Ημερομηνίες: 18 Ιανουαρίου έως 25 Μαρτίου 2018
Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, 19.00
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη έως Παρασκευή, 12.00-20.00
Σάββατο & Κυριακή, 11.00-20.00
Εισιτήρια:
Γενική είσοδος: 4 ευρώ
Μειωμένο (Άνεργοι, μαθητές 6-18 ετών, φοιτητές): 2,5 ευρώ

Μεγάλοι Χορηγοί: Viohalco, Φυσικό Αέριο Αττικής, Μπισκότα Παπαδοπούλου
Χορηγός: Μυτιληναίος
Υποστηρικτές: Ηρακλής Όμιλος Εταιρειών του ομίλου LafargeHolcim, ΕΛΠΕ Όμιλος Εταιρειών, Eskimo του ομίλου FG Europe S.A.””, ΚΟΠΕΡ Φαρμακοβιομηχανία
Χορηγός 160 χρόνια made in Greece.Kids Edition: όμιλος ΤΙΤΑΝ

https://www.facebook.com/events/346807215728281/ (Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου/Industrial Gas Museum)